Ünlülerin Kullandığı IF Diyeti
IF diyeti yani ‘intermittent-fasting’ diye karşınıza çıkabilecek aralıklı oruç diyeti, günümüzde en popüler sağlık trendleri arasında yer alır. Kilo vermek, daha sağlıklı ve zinde olabilmek için uygulanan diyet şekli, yaşam tarzını da belirlemeye başlar. Aslında IF diyeti nedir diye daha açıklayıcı olmak gerekirse, yeme periyotları arasında geçiş yapan bir düzendir. Hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini belirtmekten çok aslında onları ne zaman yemeniz gerektiğini belirler. En yaygın olarak kullanılan IF diyeti, 8’e 16 diye bahsedilen, 8 saat içinde iki öğün yemenizi önerip, 16 saat boyunca oruç tutmanızı söyler. Uygulama periyodu olarak kimisi tüm yaşamına bunu uygularken, bazı uzmanlar haftanın sadece iki günü yapılmasını önerir.
İnsan evrimleşmesi boyunca oruç tutmak sürekli uygulanmakta ve sürekli aç kalmasıyla da çalışabilmektedir. Sonuç olarak insanlar aç kaldıkları zaman da çalışabilecekleri kanıtlandığından, ara sıra bedeni ve mideyi dinlendirmek, oldukça doğal bir süreçtir. Aralıklı oruç tutmanın birçok faydası vardır.
- Depolanmış olan vücut yağlarınızı daha erişilebilir hale getirerek hormon seviyelerinizi değiştirir ve egzersiz yaptığınız zaman daha kısa sürede yağlardan kurtulabilirsiniz.
- Diyabet riskinizi azaltır ve buna bağlı olarak insülin direncinizi de düşürür.
- Vücudunuzda eğer iltihap var ise bunu atmanıza yardımcı olur.
- Kalp sağlığınızı koruyarak, tansiyon ve kan şekeri gibi olumsuz durumlara karşı önlem almanızı sağlar.
- Kanseri önlemeye yardımcı olur.
IF diyeti nasıl yapılır?
Aralıklı orucu birkaç farklı yöntemle yapabilirsiniz. IF diyeti nasıl yapılır kuralları arasında üç farklı yöntem bulunur. 16/8 kuralı ile uygulamak isteyenler kahvaltıyı atlayarak, normal yemek yeme düzenlerinde ilk öğünlerini öğlen 1 ve sekiz saat sonrada ikinci öğünlerini yani akşam 9’da yemeklerini yiyebilir.
İkinci yöntem; daha az sıklıkla kullanılabilecek ve bir öğün yendiği zaman, diğer öğünü ertesi günü yine aynı saatte yeme işlemini kapsar. 24 saat içerisinde sadece tek bir öğün ile beslenmenizi önerir. Bu uygulamayı haftada bir veya en fazla haftada iki uygulamanız daha sağlıklı olur.
Son ve üçüncü yöntem ise; aynı haftanın iki ardışık olmayan günlerinde sadece beş yüz ile altı yüz kalori tüketmenize izin verir. Bunu haftada iki uygulayıp, geriye kalan günlerde normal beslenmenizi öneriyor.
Kaynak: www.bilgiyazar.net